blog'da ne var?

8 Şubat 2012 Çarşamba

Galatasaray Medical Park - Fenerbahçe / Kadınlarda Dev Kapışma


Yazıya başlamadan önce belirtmem gereken bir şey var. Daha doğrusu bir itiraf. Euroleague'e dair tüm umutlarımı yitirmiş bir Fenerbahçeli olarak; bugün ve yarın oynanacak EL maçlarıyla ilgili bir değerlendirme yazısı yazmak içimden gelmedi. Çok partizanca bir tutum olduğunun farkındayım ama yazmak biraz da heyecan işi. Beni bugün için heyecanlandıran basketbol olayı ise Galatasaray Medical Park - Fenerbahçe derbisi...

Bu girizgahı şöyle bir notla bitireyim. Anadolu Efes'in kazanacağını fakat Galatasaray Medical Park ile Fenerbahçe Ülker'in kazanma ihtimallerinin çok zayıf olduğunu söylemeliyim. Yalnız Galatasaray Medical Park için, henüz ilk sezonda Barcelona, Siena ve CSKA ile EL maçlarına çıkmanın önemi çok büyük. İlerleyen senelerde, koçlarını da başlarında tutabilirlerse faydasını göreceklerdir...


Artık geçelim günün maçına. Bana göre günün maçına... Ligde tepede bulunan iki takım, play-offlarda saha avantajını elde etmek adına karşı karşıya gelecekler. Fenerbahçe geçen hafta aldığı anlamsız mağlubiyetle, aradaki 1 mağlubiyetlik avantajı kullanamamış oldu ve eğer bugün yenilirse, sıralamada rakibinin gerisine düşecek...

Öncelikle şunu belirtelim; bugün izleyeceğimiz isimler, Avrupa sınırlarında oynanabilecek herhangi bir maçta izleyebileceğimiz maksimum yıldız oyuncu sayısını barındırıyor diyebiliriz. Galatasaray MP'de Taurasi, Fowles, Charles, Prince gibi üst düzey yabancı oyuncular bulunmakta. Bahar Çağlar gibi kaliteli bir yerli uzuna da sahipler. Şimdi yine taraftarlıkla suçlanabilirim buraya Işıl'ı yazmadığım için ama onun üst düzey bir oyuncu olduğunu düşünmüyorum. Galatasaray MP ve bizim gibi önemli isimleri sahada görmek isteyenler için Alba Torrens'in sakatlığı nedeniyle oynayamayacak olması can sıkıcı elbette...

Fenerbahçe'de ise Angel, Penny, Nevriye, Birsel, Matovic gibi çok önemli isimler var. Yine Tamane, Esmeral ve Nevlin de her an katkı sağlayabilecek isimler. Ve belki de Fenerbahçeliler için en önemli isim, Cappie Pondexter bu maçla birlikte sarı-lacivertli formaya kavuşacak. Galatasaray taraftarları, onun üzerinde baskı oluşturacaklardır. Mazileri pek iyi değil bildiğimiz gibi :)

Saha içine bakarsak, kilit eşleşmeler ve bazı alanlardaki istatistiklerin; maçın nasıl gideceği konusunda fikir vereceği aşikar. İlk nokta herkesin beklediği kısa forvetlerdeki eşleşme. Diana Taurasi kimle eşleşecek? Angel mı, Penny mi? İlk maçta daha çok Penny ile eşleşmişti Dee. Dee 33 sayı bulmuştu o maç. Burdan yola çıkarak Angel'ın atletik özellikleriyle Dee'nin karşısında daha rahat durması beklenebilir. Ama Angel'a hücumda da çok ihtiyaç var ve Angel fazlasıyla duygularıyla oynayan bir oyuncu. Bu da ayaklarından çok ellerini kullanmasına ve ekstra işleri zorlamasına sebep oluyor. Burada ritm tutturamadığı takdirde de faul problemine girebiliyor. Deplasmanda ve seyirci baskısıyla oynananacağını düşünürsek; Angel'ın böyle bir eşleşmede faul problemine girme riski çok yüksek.


İkinci önemli eşleşme de Birsel - Prince eşleşmesi. Prince çok formda son dönemde ve Birsel'in çok üst düzey bir savunmacı olmadığı aşikar. Yine Prince'in Birsel üzerinde kuracağı baskı da etkili olabilir. Fakat Birsel belki de tüm Avrupa'da ilk 3'e girebilecek bir oyun zekasına sahip. Ligin de asist kralı zaten. Onun bu meziyetlerini ne kadar gösterebileceğiyle orantılı Fenerbahçe'nin hücum performansı.

Pota altında da çok çetin bir mücadele yaşanacak şüphesiz. Bahar - Charles ikilisiyle başlayacaktır Galatasaray MP. Fenerbahçe ise Matovic - Nevriye ikilisini kullanıyor genelde oyuna başlarken. Fowles Galatasaray MP'de, Tamane ve Nevlin Fenerbahçe'de bu isimleri yedekleyecekler. Fowles için yedek demek haksızlık belki ama malum yabancı oyuncu sınırlaması onun ilk 5'te başlamasının önüne geçiyor çoğu zaman. İlk maçta Fowles yoktu ve Fenerbahçe Nevriye'yi çok iyi kullanmıştı.

Şimdi Fowles ve Charles ile birlikte pota altında özellikle ribauntlardaki etkinliğini arttıracaktır Galatasaray MP. Fenerbahçe'nin zaman zaman en çok sıkıntı çektiği mesele de bu zaten. Savunma ribauntlara konsantre olmuyorlar. Geçen hafta Mersin maçının kaybedilmesinin en büyük sebebi de buydu. Eğer ufacık bir gevşeme yaşarlarsa, Galatasaray MP bu isimlerle, çok ağır bir ceza keser Fenerbahçe'ye.

Saha - seyirci, ribauntlardaki üstünlük gibi Galatasaray MP lehine olan durumları yazdık ama Galatasaray'ın yerli oyunculardan aldığı verim, Fenerbahçe'nin yerlilerinden aldığı verimle kıyaslanamayacak kadar az. Bu da rotasyon oluşturmada ciddi sıkıntılar yaratıyor. Bugün Dee ve Tina Charles(ya da Fowles)'ın 35 dakikanın üzerinde süre alması garanti gibi... Fenerbahçe ise rotasyonda Birsel, Esmeral, Cappie, Penny, Angel, Matovic, Nevriye, Tamane, Nevlin ve hatta Kübra olmak üzere 10 oyuncusunu kullanabilir.

Fenerbahçe'nin son avantajı da 2 numaradaki üstnlüğü. Alba Torrens eksikliği bu anlamda Galatasaray'ı çok etkileyecektir. Fenerbahçe 2 numarada Penny, Cappie ve Esmeral'i kullabilecek durumda. Galatasaray'ın 2 numaraları ise 1'den devşirme oyuncular oluyor genel olarak. Şaziye ve Gülşah'ın çok az süre almasından dolayı; Prince veya Melisa Can'ın oraya kaydırılmasıyla dolduruyor Galatasaray 2 numaralı pozisyonu. Fenerbahçe 2 numarada oynattığı oyuncunun performansıyla, hücumda bir fark yaratabilir.

Bu kadar yeter... Çok iyi maç... Çok iyi isimler... Galatasaray taraftarı da dolduracaktır salonu. Yarınki CSKA maçının da provası olur onlar açısından. Kadınların oynadığı maçta küfürler hiç yakışık almıyor ama şüphesiz ki olacaktır... Umarız seviyesi ve miktarı düşük kalır ve taraftarlar da bu güzel maça katkı sağlayacak bir atmosfer oluşturabilirler...

Bu arada bir güzel haber de Kadın Basketbolu'nun bu iki dev takımının kapışmasının baş hakemi de bir kadın. Özlem Yalman'a bu zorlu maçta ve zorlu atmosferde başarılar diliyoruz...


Cappie, Angel ve Dee bir zamanlar Amerika'da :) aynı takımda yer almış oyuncular. Onların birbirleriyle buluşması ve bu buluşmada kişisel performans olarak diğerleri alt etmek istemeleri maçı daha da güzel hale getirecektir.

Ribauntlarda Galatasaray, asistlerde Fenerbahçe ön plana çıkıyor. Bakalım hangisi kazanacak?

Son olarak belirtelim ki biz tüm yabancı oyunculardan bahsettik Babbkina hariç. Ama kadrolarda hangileri olacak, muamma!

Satt 20.00'da başlayacak maç ve GS TV yayınlayacak...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Benzer...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...